Hans van Klink, DSD Betaprocess: “We zitten met een kip-ei probleem”

15 augustus 2017

DSD Betaprocess heeft innovatieve direct processing technologie die het totale vergistingsproces versnelt en efficiënter maakt. Dit resulteert in aanzienlijk hogere opbrengsten en een sterke verbetering van het rendement, maar ook in lagere investeringskosten. De voordelen bij de productie van bio-gas of bio-ethanol zijn duidelijk. Op termijn kan op basis van deze technologie een efficiënte extractie van hoogwaardige bio-componenten mogelijk worden. Dat brengt een rendabele bio-based economy een stuk dichterbij!

We hebben alles, behalve financiering

Hans van Klink: “We hebben een goed concept en gepatenteerde technologie. Een technologie die de bio-economie vooruit brengt. Wij geloven erin. We kunnen het laten zien. We hebben ook afnemers, de grote verwerkers tonen interesse. We hebben eigenlijk alles, behalve financiering.”

In Lelystad, bij ACRRES (onderdeel WUR) heeft Betaprocess een pilotinstallatie. Op basis van de proefresultaten van deze pilot is het logisch om nu op te schalen naar een demoplant, maar meteen commercieel kan ook, zegt Van Klink. “We hebben echt vertrouwen in de technologie. Wij kunnen suikerbieten zeer efficiënt in ethanol omzetten. Toch moeten er nog een aantal zaken verbeteren, zoals de robuustheid van het systeem, continue processing (nu is alleen batch verwerking mogelijk), maar daarvoor is een demoplant nodig. Veel potentiele investeerders en financiers zeggen: ‘laat maar zien! Als het werkt dan investeren we wel’. Maar ons probleem is dat we moeilijk financiering vinden om onze technologie te demonstreren. Een klassiek kip-ei probleem. Eigenlijk zouden de toonaangevende bedrijven geïnteresseerd moeten zijn, en ja, dat zijn ze ook. Maar ze investeren niet. Het is onbekendheid en het is gebrek aan durf. Van de suikerbiettelers kun je niet verwachten dat zij gaan investeren. Maar ze zijn wel geïnteresseerd en ze willen ook de grondstoffen leveren.

Klaar om te landen

De Federatie Bio-economie kan helpen om biobased producten meer positieve aandacht te geven. En om de overheid te vragen om een beter beleid. De overheid kan zelf biobased producten inkopen, en kan met garantieregelingen wat onzekerheden bij investeerders wegnemen. “Dat zou echt helpen om het kip-ei dilemma achter ons te laten. Wij zweven nog boven de markt terwijl de technologie klaar is om te landen. De Federatie zou aandacht moeten geven aan MKB-ers, dan komen we echt vooruit!”