Bert van Vuuren, Natural Plastics: “We moeten aandacht hebben voor de sociale kant”

15 december 2019

“Angst voor verandering ziet diep in de menselijke aard. We schieten snel in de weerstand-modus en gaan meteen allerlei bezwaren opwerpen tegen verandering. Zelfs als die verandering een duidelijke verbetering is. Met deze mindset hebben bedrijven die biobased producten op de markt willen brengen voortdurend te maken”, aldus Bert van Vuuren van Natural Plastics.

Boombescherming

Natural Plastics heeft er ervaring mee. Het kost bijvoorbeeld veel moeite om overheden ervan te overtuigen dat biologische boomverankering bij aangeplante bomen een goede keus is. “Dan kan je met cijfers komen, je kan voorrekenen dat met onze producten CO2 bespaard wordt, dat het beter is voor de biodiversiteit en een verhaal houden over circulariteit en duurzaamheid. Maar nog blijven mensen liever bij de oude vertrouwde houten boompaal. Gelukkig hebben inmiddels 27 gemeenten in Nederland de overstap gemaakt, maar het heeft me wel aan het denken gezet. Nederland is voorzichtiger dan andere landen. Binnen de EU doen we het helemaal niet goed als het gaat om gebruik van duurzame materialen. Denemarken, Zweden en Noorwegen zijn veel verder. Ook in Nieuw Zeeland pakt de overheid door. Hier zijn we misschien teveel bezig met polderen en praten waardoor er van aanpakken weinig terecht komt.”

Sociale innovatie

“We moeten er meer rekening mee houden dat 75% van innovatie een sociaal proces is, en techniek slechts 25%. We zijn gewend vooral naar de technische kant te kijken. Daarom heb ik samen met een andere biobased ondernemer een programma om weerstand weg te nemen, de methode Magneet (Green Deal C-199). In een workshop van paar uur realiseren de deelnemers zich dat hun angst niet terecht is.”

Kansen benutten en deuren openen

De Federatie Bio-economie kan veel doen, vindt Van Vuuren. Kansen onder de aandacht brengen, deuren openen. En misschien nog wel het belangrijkste: helpen om weerstand weg te nemen. “Er is zoveel te doen, we moeten een enorme omschakeling maken van lineair naar circulair. Daar horen andere producten en materialen bij. Er zijn ideeën en technologieën genoeg. Maar om door te pakken moeten we eerst de weerstand aanpakken. Dat kunnen we samen slimmer en effectiever doen!”